Welkom thuis

De jaren zijn aan mij voorbijgegaan doordat ik het goed wilde doen. Daarna omdat ik het niet goed wilde doen. Ik ben zo de Buitenstaander van mijn eigen leven geworden. Alles leeft en ik vind er wat van. Het is mooi, lelijk, goed of fout, helpend of belemmerend. Alleen als het te groot wordt, zoals toen mijn zoontje ziek werd of toen mijn schip zonk, vind ik mezelf. 
 
Op aarde en overstuur, bang en boos.
 
Als er iets is waar ik niet wil zijn dan is het op aarde. Het is er te hard, te druk en te koud. In mij is het natuurlijk zacht, stil en warm. Waarom ben ik er in godsnaam aan begonnen? Wat doe ik als slaaf van mijn streven naar perfectie? Welke controle redt mij van de onvoorspelbare overmacht? Mijn kracht gebaseerd op onvermogen leidt, zo weet ik nu, tot eenzaamheid. Mijn blinde overgave aan de anderen tot destructie. Zelfs in mijn slaap moet ik nog iets verwerken.
 
En toen ging Jan dood.
 
Jan was mijn beste vriend. Een paar weken eerder had ik voor het eerst in dertig jaar van hem gewonnen met schaken, die zaterdagavond hadden we gedineerd, op maandag nieuwe afspraken gemaakt en op woensdag was hij overleden. Op zijn laatste t-shirt rond zijn lege lijf stond de tekst ‘van Berg tot Berg race, Wageningen/Rhenen’. Het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag werd voor mij die nacht een mortuarium.  
 
Ineens alleen.
 
Dat was raar. Ik leefde met mijn gezin met drie kinderen in een natuurgebied in het zuiden van Nederland. Er werd van mij gehouden. Ik zong als het kon doorvoeld een Requiem. En langzaam ging ik door het onbegrijpelijke vertrek van Jan alleen maar voelen. Wat gebeurt er als je vanuit je hart gaat voelen en niet meer vanuit je hoofd gaat oordelen? Wat gebeurt er als je verdrietig, boos, bang, blij en bedroefd bent omdat je verdrietig, boos, bang, blij en bedroefd bent? Wat gebeurt er als het laatste oordeel verdampt in het besef dat het je niet helpt? Wat gebeurt er als je de pijn gaat voelen en er niks van vindt? Wat gebeurt er als je wordt zoals je bent? Wat gebeurt er als je je gaat helen in plaats van je te verdelen? Wat gebeurt er als je het laat gaan en samenvalt tot een geheel?

Mmmmmmmm….
 
Dank je wel Jan. Dank je wel alle anderen die het mij hebben willen vertellen en naar wie ik niet kon luisteren. Dank je wel sterren, oceanen, bomen, bloemen en bijen voor jullie schoonheid die ik niet kon zien. Dank je wel God voor het loven van het leven terwijl ik dacht dat Je eruit vertrokken was. Jij  vloeit nu licht door mij. Warm en koud tegelijk, goed en slecht, druk en stil. Begrijpelijk en onbegrijpelijk. Er zijn geen vragen en, gelukkig, ook geen antwoorden meer. Ik ben zonder twijfel, zachtjes prevelend, aangekomen in het hier en nu zoals het is. Flonkerend leven krijgt weer de ruimte en de tijd die het altijd al gehad heeft. Oeroud en onveranderlijk schoon.
 
Het is nu nacht terwijl ik schrijf en morgen moeten de kinderen weer naar school, Bommel onze hond moet nog eten krijgen, er moeten boodschappen gedaan worden en er moet gewerkt worden om de hypotheek te kunnen blijven betalen.
 
Ik ga slapen na mijn eerste bede:
 
Vergeef me God dat ik Je schepping naar eigen inzicht over heb willen doen.
Vergeef me pappa en mamma dat ik jullie in leven heb gehouden terwijl dat allang niet meer de bedoeling was.
Vergeef me mijn intimi dat ik jullie betrokken heb bij een worsteling die alleen van mij was.
Vergeef me mijn kinderen dat ik te weinig aandacht aan jullie gegeven heb.
Vergeef me mijn vrouw dat ik meer van je wilde dan dat ik gaf.
 
Ik ben een mens…
 
Op aarde vrij.


 

Over de schrijver

Alfred Schmits (1952)
 

Alfred heeft professioneel meerdere bestuurlijke en leidinggevende posities bekleed, eerst in de publieke en daarna in de private sector. Als TM Siddha, Aikidoka, Avatar Wizzard, Tantra kenner, Shakuhachi en GO speler, heeft hij praktisch de wijsheid uit Azië als leidraad voor zijn persoonlijke ontwikkeling opgevolgd. Als auteur van het boek “de Meesters der Verwondering”, uitgegeven door Ankhermes, heeft hij meerdere lezingen over die wijsheid uit het Oosten mogen geven. Het boek bevat zijn commentaar op een religieus werk uit het Hindoeïsme, de Avadhuta Gita, dat ver voor onze jaartelling door Dattatreya is geschreven.
 
Op dit moment werkt hij als DGA van The Conscious Company op de markt van interim management, coaching, trainingen en opleidingen. (www.theconsciouscompany.com)
Hij is tevens nauw betrokken bij de  Suyzer, een initiatief dat een nieuw openbaar vervoersysteem de wereld in wil brengen. Hij leeft met zijn vrouw en twee van zijn drie kinderen in de enige buitendijkse pastorie van Nederland. Zijn oudste zoon woont in Den Haag.